Αγγίζοντας την μοναδικότητα του προσώπου.

Πέρα από την στείρα συμβουλευτική
Αγγίζοντας την μοναδικότητα του προσώπου.

Οι άνθρωποι χτυπούν την πόρτα του γραφείου ενός συμβούλου κρατώντας στα χέρια  την αγωνία τους,  ζητώντας να την αποθέσουν σε ασφαλή χώρο μακριά από περίεργα, επιθετικά  και επικριτικά μάτια και να την επεξεργαστούν.
Η αδικία , η ματαίωση, η αναποφασιστικότητα, φόβοι και άγχη, τραύματα που αιμορραγούν ακόμη, η απώλεια αγαθών και προσώπων, προσωπικές αναζητήσεις και μεταμφιεσμένοι, σε σωματικά συμπτώματα, τρόμοι για την ζωή και τον θάνατο είναι κάποιοι από τους πολλούς λόγους που θα οδηγήσουν στο κάλεσμα για συμβουλευτική.

Αναζητούν έναν χώρο όπου άλλοι άνθρωποι θα τους υποδεχτούν με ζεστό καλωσόρισμα, θα τους αγκαλιάσουν με το βλέμμα τους και θα σκύψουν  με δέος  στον προβληματισμό και την  βαθύτερη λαχτάρα τους για το καλύτερο. Άλλωστε και οι ίδιοι οι σύμβουλοι οφείλουν να έχουν περάσει από τον δικό τους δρόμο προσωπικής ανάπτυξης, από την ίδια πολυθρόνα του θεραπευόμενου.
Αναζητούν έναν χώρο συμπαράστασης στον  δρόμο για την αλλαγή και την λύτρωση από αδιέξοδα. Γνωρίζουν τους περιορισμούς τους αλλά πιθανόν να μην γνωρίζουν τις δυνατότητές τους και να μην έχουν δεχθεί ποτέ ένα βλέμμα που θα αναδεικνύει έναν σπόρο αδιαφοροποίητης ομορφιάς μέσα τους. Έναν σπόρο που ζητά γόνιμο έδαφος για να ενεργοποιηθεί. Διορθωτικές  εμπειρίες που θα το ποτίσουν και θα ξεδιψάσουν και θα εμπλουτίσουν με θρεπτικά συστατικά το εσωτερικό «χώμα».
Αναζητούν έναν χώρο που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν εμπόδια και  περιορισμούς, έναν χώρο  εξέλιξης, προχωρήματος και στήριξης  στην δύσκολη διαδικασία ανάληψης προσωπικής ευθύνης.

Η βαθύτερη αναζήτησή των ανθρώπων όμως είναι η ανάδειξη της μοναδικότητάς τους, της  ταυτότητας  που είναι η ομορφιά του κάθε  προσώπου ξεχωριστά, ομορφιά που έχει ίσως ξεχαστεί και ισοπεδωθεί από τον πόνο ή την δυσκολία, την θυσία ακόμη και την προσφορά όταν αυτή γίνεται ταφόπλακα και δεν βιώνεται ως αγαθό.
Στο γραφείο του συμβούλου ο πελάτης θα μιλήσει, θα σιωπήσει, θα του επιτραπεί  να εκφραστεί χωρίς κριτική , θα έρθει σε επαφή με εκείνες τις πλευρές του εαυτού του που τον δυσκολεύουν, θα  ακούσει ο ίδιος τον εαυτό του να μιλά και θα θελήσει διαλέξει, να επιλέξει πώς θέλει ο ίδιος να είναι, ελεύθερος πλέον από άλλες εσωτερικές φωνές που τον περιόριζαν μέχρι τώρα,  θα δεσμευτεί στην ελευθερία που θα του χαρίζει η ανάδειξη της μοναδικότητάς του.

Μαρία Κάλφα
Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.