Η καθημερινή φροντίδα στην σχέση του ζευγαριού.

 

«Το νοιάξιμο για τον πραγματικό άλλο διαφοροποιεί τον αυθεντικό έρωτα από τον συναισθηματικό φαντασιωτικό έρωτα, που αποτελεί μια ατομική νοητική κατασκευή, παρά μια διαπροσωπική εμπειρία.

Ερωτας δίχως φροντίδα για τον άλλο είναι παρωδία.Είναι οι τραγικές εκείνες περιπτώσεις όπου κάποιος διαλαλεί τα ερωτικά του συναισθήματα για τον άλλο, αλλά αδιαφορεί για τις ανάγκες του.

Ερωτας δίχως φροντίδα της σχέσης αποτελεί στοιχείο αναξιοπιστίας εκείνου που το ισχυρίζεται και ύποπτης ευκολοπιστίας εκείνου που το αποδέχεται. Η διαρκής εγρήγορση για το τι θα ήταν καλό για τον άλλο, είναι η αληθινή δέσμευση στη σχέση. Η μη γενναιόδωρη παροχή χρόνου και ενέργειας, η άρνηση προτεραιότητας στον σύντροφο και στη σχέση είναι δηλωτικά ουσιαστικής απουσίας δέσμευσης.

Το νοιάξιμο για τον άλλο και την σχεση δεν αποτελεί υποταγή στην γκρίνια, ούτε υποχώρηση στην απαίτηση. Δεν αποτελεί συζυγικό καθήκον. Είναι έκφραση της ερωτικής επιθυμίας και γι’αυτό, όταν είναι αυθεντικό, δεν συνειδητοποιείται.Είναι ο αέρας που μας προσφέρεται δίχως να το συνειδητοποιούμε.Είναι το οξυγόνο της σχέσης.

‘Οποιοι επικαλούνται την κούραση προκειμένου να αποφύγουν την φροντίδα για τον άλλο, δεν έχουν βιώσει τον έρωτα να τους διαπερνά. Δεν έχουν αγγίξει τίποτε από τον πυρήνα του ενήλικου ζωηφόρου έρωτα.

‘Οποιοι διαφημίζουν την φροντίδα που παρέχουν στους αγαπημένους τους, δεν πρόκειται ποτέ να συνειδητοποιήσουν πόσο απέχει το πιεστικό τάισμα από την αγαπητική προσφορά.

Θα παραμείνουν για πάντα οι ανασφαλείς που εξαγοράζουν την ανοχή, αλλά που είναι ανίκανοι να εμπνεύσουν έρωτα. Η γνήσια φροντίδα δεν είναι αυτοκαταστροφική.Δεν επιτρέπει την  υποτίμηση του εαυτού, αλλά αντίθετα αποτελεί κέρδος για εκείνον που την προσφέρει.Γιαυτό δεν ζητά ανταπόδωση ή αναγνώριση.

Το γνήσιο νοιάξιμο παίρνει την μορφή που ατιστοιχεί στις εκάστοτε συνθήκες.Δεν δικαιουσαι να λες πως νοιάζεσαι για τον άλλο και να έχεις προκαθορίσει τον τρόπο και το είδος της φροντίδας που θα του παρέχεις.Διαφορετικά,  καλύπτεις δικές σου ανασφάλειες, δικές σου ανάγκες.

Η καθημερινή φροντίδα για τον σύντροφο πηγάζει από την ερωτική επιθυμία προς το πρόσωπό του.Εκφράζει την αφοσίωση την αντίστοιχη προς την αφοσίωση των δημιουργών στο έργο τους, που είναι συνυφασμένο με την ίδια τους την ζωή.

Η καθημερινή φροντίδα τους ενός συντρόφου για τον άλλο δεν εξυπηρετεί απλά τις ανάγκες του, αλλά διαχέεται αγαπητικά μέσα στην καθημερινότητα.Το νοιάξιμο για τον άλλο είναι η κατάφαση στην υλική φύση του ανθρώπου, και αποτελεί μια πνευματική στάση που υπερβαίνει το φθαρτό.

Αναζητά τον τρόπο να τον αφουγκράζεται, αλλά δεν βιάζεται να του επιβάλλει τις δικές του απόψεις για το δικό του καλό.Είναι παρών, αλλά δεν του επιβάλλει την παρουσία του.Δεν συμφωνεί πάντα πάντα μαζί του και προπαντώς δεν υποχωρεί προκειμένου  να μην τον δυσαρεστήσει, αλλά γνωρίζει και σέβεται την διαφορετικότητά του και να μη μπαίνει σε διαμάχες για το δήθεν σωστό.

Το γνήσιο νοιάξιμο για τον σύντροφο είναι το ερωτικό βλέμμα που τον πλαισιώνει.Που γνωρίζει να του δίνει δύναμη, δίχως να τον κάνει να αισθάνεται αδύναμος.Που δείχνει πόσο τον θέλει, αλλά δίχως να τον περιορίζει. Που του δίνει ελπίδα, όχι γιατί είναι απελπισμένος, αλλά γιατί αναγνωρίζει την δυσκολία του αγώνα. Που του παίρνει την κούραση όχι με το να τον παρηγορεί αλλά με το να τον αναγνωρίζει. Που γνωρίζει να είναι το λιμάνι του, όχι για να τον υποδεχτεί από το ταξίδι αλλά για να τον ξεπροβοδίσει για το νέο του ταξίδι.

Το γνήσιο νοιάξιμο ποτίζει με τρυφερότητα το ζευγάρι και κάνει την δέσμευση επιθυμητή.Το ερωτικό πάθος καλείται να γίνει πείσμα για υπεράσπιση της σχέσης στην καθημερινότητα.

  • Ο άντρας γύρισε από την δουλειά του φορτισμένος.Είχε πιεσθεί εκείνη την ημέρα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, αλλά τα είχε καταφέρει.Στο σπίτι η γυνάικα του μίλαγε στο τηλέφωνο με την φίλη της, αλλά διέκοψε στιγμιαία, για να του πει πόσο κούκλος είναι και πόσο τον αγαπάει, αλλά έχει κανονίσει να βγει το βράδυ, γι΄αυτό  και να ετοιμάσει κάτι μόνος του να φάει.
  • Ο άντρας γύρισε από την δουλειά του φορτισμένος.Είχε πιεσθεί εκείνη την ημέρα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, αλλά τα είχε καταφέρει. Στο σπίτι η γυναίκα του μίλαγε στο τηλέφωνο με την φίλη της, αλλά διέκοψε γιατί ένιωσε την φόρτισή του. Είχε και εκείνη δουλέψει δημιουργικά, αλλά του έδωσε προτεραιότητα και τον ρώτησε αν θα προτιμούσε να του ετοιμάσει ένα πικάντικό μεζέ ή αν θα προτιμούσε να βγουν οι δυό τους να περπατήσουν.
  • Στο χλιδάτο εστιατόριο έτρωγαν τα δυο ζευγάρια.Ο ένας άντρας ήταν διαρκώς γυρισμένος προς την γυναίκα του, της έλεγε ερωτόλογα με δυνατή φωνή που ακουγόταν παντού, την τάιζε πιεστικά, την χάιδευε και περιέγραφε στους άλλους το ακριβό αυτοκίνητο που της αγόρασε.Απέφευγε όμως να δει το πρόσωπο της γυναίκας του, που εξέφραζε αποστροφή και αηδία. Απέναντι ο άντρας του άλλου ζευγαριού χάιδεψε τρυφερά κάτω από το τραπέζι το χέρι της γυναίκας του και μετά μυστικά, της έστειλε ένα μήνυμα στο κινητό της.»

Αποσπασμα από το βιβλίο Έρωτας ή Τίποτε, Δ.Καραγιάννης , εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2014

 

 

Μαρία Κάλφα
Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.