Μα μπορώ να αλλάξω?

Μα μπορώ να αλλάξω?

«Μα μπορώ να αλλάξω τώρα σε αυτή την ηλικία? Τώρα εγώ ό,τι έμαθα έμαθα…»

Αυτή την πεποίθηση φέρνουν πολλοί άνθρωποι στην θεραπεία. Τρέφουν έναν μύθο που τους βολεύει να παραμένουν στα ίδια και στα ίδια αποδίδοντας ευθύνες στην κακοτυχία τους, στο σύμπαν, στην οικογένειά τους, στον κακό εργοδότη τους, στον αχάριστο σύντροφο που δεν καταλαβαίνει…

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι πως δεν έχουν αποφασίσει πως έχουν προσωπικούς λόγους για να πετύχουν αλλαγές.

Ό,τι μαθαίνεται μπορεί και «ξεμαθαίνεται».

Δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την εξαιρετικά  συμφέρουσα γι‘ αυτούς θέση πως οι συνθήκες ή οι άλλοι  ευθύνονται για τα προβλήματά τους και να αναλάβουν την ευθύνη για την προσωπική τους πορεία, τις επιλογές ή τις αποφάσεις τους.

Περιμένουν  θαυματουργικές αλλαγές στην ζωή τους χωρίς προσωπική συμμετοχή και προσφεύγουν συχνά σε θεραπεία ώστε να λάβουν την μαγική συνταγή ή κάποιος να τους πει τι να  κάνουν μεταθέτοντας σε αυτόν την ευθύνη της ζωής τους.

Όταν οι ίδιοι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν πόσο συντηρούν επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφορών που μέχρι τώρα μόνο δυσλειτουργούσαν και τα αναγνωρίσουν μέσω της θεραπείας έχουν την δυνατότητα να τα αλλάξουν και να πορευθούν με νέους όρους που θα οδηγούν σε υγιείς λειτουργικές σχέσεις.

Όταν συμμετέχουν ενεργά στην θεραπεία τους διευρύνοντας τους ορίζοντές τους πέρα από τα στενά όρια της πληγωμένης ατομικότητάς τους και στοχεύουν με προοπτική και στο καλό των άλλων, έχοντας πρώτα κατανοήσει τις δυσκολίες  τους, την συμπλοκότητα των ενδοψυχικών συγκρούσεών τους…ναι τότε είναι δυνατόν να αλλάξουν αναδεικνύντας τις αληθινές τους δυνάμεις και ικανότητες.

Μαρία Κάλφα
Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.