Μήπως Η “Βαλίτσα” Σου Είναι Παραφορτωμένη;

Πώς η διαδικασία αδειάσματος σε πηγαίνει μπροστά.

Όλοι λίγο πολύ, συσσωρεύουμε πράγματα στις αποσκευές μας τα οποία κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι όχι μόνο δεν μας είναι χρήσιμα, αλλά αποτελούν περιττό βάρος στην πορεία μας. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της πορείας μας προσθέτουμε και τελικά φορτωνόμαστε πράγματα και ευθύνες μέχρι που φθάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν αντέχουμε άλλο. Το υπερβολικό βάρος δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε μπροστά. Σημείο κομβικό, σημείο αναφοράς και συνειδητοποίησης του: “κάτι πάει στραβά”.

Πρόκειται ασφαλώς για την αρχή του “παραγεμίσματος” των αποσκευών σου. Εδώ ακριβώς έρχεται η συνειδητή απόφαση με καθαρό μυαλό και ξεκάθαρο στόχο. Το κρίσιμο σημείο της απόφασης για το πόσα πολλά είσαι διατεθειμένος να κουβαλήσεις. Και το σημαντικότερο, τι θα αφήσεις και τι θα κρατήσεις, ξεχωρίζοντας τα σημαντικά από τα ασήμαντα.

Φυσικά μιλάμε για μια γενναία απόφαση, βασισμένη στην επίγνωση της κατάστασης και στη λογική εξέλιξη ανταλλαγής άχρηστων με χρήσιμα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να αποφασίσεις τι είσαι διατεθειμένος να χάσεις σε έναν τομέα της ζωής σου για να αποκτήσεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς σε έναν άλλο.

Ποια είναι η διαδικασία αδειάσματος;

Η διαδικασία αδειάσματος απαιτεί να επανεξετάσουμε καθετί “ξεχασμένο” μέσα στο σπίτι ή σε οτιδήποτε περνάμε πολλή ώρα, όπως στο γραφείο μας. Αυτά τα ξεχασμένα πράγματα μπορεί να είναι βιβλία, ρούχα, χαλασμένες οικιακές συσκευές, ακόμα και αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε καθόλου και είναι μάλλον πλέον σκουπίδια. Οτιδήποτε περιττό θα πρέπει να μπει σε σακούλες και σε κουτιά για να καταλήξει εκεί που πραγματικά ανήκει, στον κάλαθο των αχρήστων ή στην ανακύκλωση. Με αυτόν τον απλό τρόπο, ξαφνικά, ως δια μαγείας, θα διαπιστώσεις ότι τακτοποιούνται δωμάτια, σεντούκια, αποθήκες, ράφια, πατάρια, τα οποία μπορεί να απέφευγες να τακτοποιήσεις επι χρόνια.

Υπάρχουν και περιττοί άνθρωποι;

Μέσα σε αυτό το ξεκαθάρισμα, υπάρχουν ασφαλώς και οι άνθρωποι. Είναι οι τοξικοί, που ”ρουφάνε” την καλή ενέργεια, την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση. Εκείνοι που γνωρίζουν τα πάντα (κυρίως το καλό σου) και με το πονεμένο ύφος τους, σου λένε “έχεις κάτι;”. Οι μελοδραματικοί και οι ναρκισσιστές που δηλώνουν ”αληθινοί φίλοι” αλλά το μόνο που κάνουν είναι να ζητούν διαρκώς τη βοήθειά σου. Είναι οι κλαψιάρηδες, αυτοί που δεν χάνουν ευκαιρία να δημιουργούν ενοχές, που αγαπούν το δράμα και δηλώνουν μόνιμα θύματα συνωμοσιών.

Οι περισσότεροι είναι φίλοι σου, θα μπορούσε όμως να είναι ακόμα και η μητέρα σου που τόσο σε αγαπά, ένας στοργικός σύντροφος ή ένας στενός σου συνεργάτης που με τις δικές τους ανασφάλειές σε οδηγούν σε χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης. Η επιλογή των συνταξιδιωτών μας συμπληρώνει τη μαγική διαδικασία της εκκαθάρισης πριν την επανεκκίνηση. Γιατί τελικά, δεν είναι όλοι ωφέλιμοι, δεν είναι όλοι φίλοι σου. Ποιος σου λέει ότι είσαι υποχρεωμένος να κάνεις παρέα με άτομα που σε προβληματίζουν κι ας ήταν δηλωμένοι μέχρι πρότινος ως φίλοι σου;

Πώς επέρχεται η κάθαρση;

Αυτό το ξεδιάλεγμα αποτελεί ένα είδος κάθαρσης για σένα. Μπορεί να ελαφρύνει το μυαλό σου και να δράσει ευεργετικά. Είναι ένας δραστικός τρόπος να κατανοήσεις πλευρές της ζωής σου που δεν τις είχες εξετάσει μέχρι τότε. Δεν είναι ανάγκη να κατανοήσεις από που προέρχεται αυτός ο αρνητισμός των άλλων γιατί απλά δεν θα τους αλλάξεις, δεν θα τους αντιμετωπίσεις, δεν θα τους βάλεις στη θέση τους. Απλά συνειδητά θα πάρεις την απόφαση να μην τους έχεις πλέον στη ζωή σου, όπως και τα περιττά αντικείμενα.

Αυτή η διαδικασία εκκαθάρισης μπορεί να εξελιχθεί σε μια τολμηρή εξέλιξη στη ζωή σου που όμως χρειάζεται να δρομολογήσει γιατί απλά σου αξίζει. Θα ανακαλύψεις εξάλλου ότι η ταχύτητα της εξέλιξής σου ξαφνικά θα αυξηθεί όταν πετάξεις τα άχρηστα βαρίδια.