Νοσηλευτική και Bullying: Οδηγίες Προστασίας προς Νέες Νοσηλεύτριες
Μόλις αποφοίτησες από την σχολή σου και βρήκες δουλειά! Είσαι νέα, δραστήρια, συνεπής, έτοιμη να δείξεις στον εαυτό σου και τους άλλους πόσο αγαπάς την δουλειά σου! Όμως φοβασαι δύο σημαντικά ζητήματα:
• Να μην κάνεις λάθος και βλάψεις κάποιον ασθενή από έλλειψη εμπειρίας (και πολύ καλά και έντιμα κάνεις)
• Να μην σε «φάνε ζωντανή» οι παλαιότερες νοσηλεύτριες
Για το πρώτο σκέλος των φόβων σου δεν θα μιλήσουμε τώρα. Θα δούμε όμως πώς μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από το bullying στην νοσηλευτική. Φυσικά δεν είναι όλες οι κακές συμπεριφορές bullying και θεωρούμε δεδομένο πως σε μια τόσο δύσκολη ομαδική δουλειά για τον ασθενή, όλοι και όλες πρέπει να είστε εκεί για τον συνάδελφο. Το λάθος ή η έλλειψη στην εκτέλεση των καθηκόντων κάποιου πρέπει να υποδεικνύεται με φροντίδα, το feedback πρέπει να είναι από όλους προς όλους.
Οι καλοί προϊστάμενοι δέχονται το αμοιβαίο feedback για το καλό της ομάδας. Ναι πρέπει να είστε αυστηροί αλλά με νοιάξιμο στο πρόσωπο του συναδέλφου, έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα λάθη σας αλλά και να πανηγυρίσετε τα θετικά σας.
             Πάμε λοιπόν να δούμε ένα υποθετικό κακό σενάριο: Συστήνεσαι στην νέα προϊσταμένη και σε υποδέχεται ως εξής: «Κορίτσια, μας ήρθε ένα καινούργιο «μωρό» (Είναι σύνηθες να αποκαλούν οι παλιές τις νέες νοσηλεύτριες «μωρά».) Η επόμενη νοσηλεύτρια που μιλάει, γυρίζει σε κοιτάει από την κορυφή έως τα νύχια με ελεγκτικό ύφος και σου λέει «Τέλεια! Κοίτα δεν θέλω πολλά πολλά! Κοίτα να μην ανακατεύεσαι στα πόδια μου και προσπάθησε να μην σκοτώσεις κανέναν!» Νομίζω πως μπορώ να δω το πρόσωπό σου έκπληκτο και συνάμα φοβισμένο στο άκουσμα αυτής της υποδοχής! Ακόμη δεν έχεις πιάσει δουλειά. Ακόμη δεν σε γνώρισαν. Είσαι ένα “μωρό” γι αυτούς εξ’ ορισμού. Εσύ αμφιβάλεις ήδη για τον εαυτό σου ! Αυτή όμως είναι η στιγμή που μέσα σου πρέπει να σηκώσεις ανάστημα και να αποφασίσεις  με την ψυχή σου πως δεν δικαιούσαι ούτε εσύ ούτε οι άλλες νέες νοσηλευτριες τέτοια εκφοβιστική υποδοχή.
Αρκετά λοιπόν! Αν είσαι νέα νοσηλεύτρια και αναγνωρίζεις πως είσαι στόχος bullying έχε στον νού σου τις παρακάτω ενέργειες.
  • Κατέγραψε κάπου ό,τι συμβαίνει (ημερομηνία, ώρα, χώρος, ποιός ήταν μπροστά και απλά τι έγινε). Αυτό μπορεί να σου φανεί πολύ δυνατό εφόδιο. Αν δεν καταγραφεί το bullying είναι σαν να μην έγινε.
  • Ζήτα βοήθεια από το γραφείο προσωπικού . Ακόμη και αν δεν κάνουν τίποτε εσύ θα έχεις καταγεγραμένα επίσημα τα περιστατικά. Είναι εντελώς διαφορετικό να ορμάς στο γραφειο της διευθύνουσας και να παραπονιέσαι και εντελώς διαφορετικό να ζητάς επίσημο ραντεβού με τους υπεύθυνους έχοντας μια λίστα από καταγεγραμένα περιστατικά . Ακόμη και αν δεν γίνει τίποτε με αυτό , άλλωστε δεν μπορείς να επέμβεις στην κουλτούρα του χώρου που εργάζεσαι , το χρωστάς στον εαυτό σου. Ακόμη και το δικαίωμα να φύγεις για έναν καλύτερο και λιγότερο τοξικό εργασιακό χώρο.
  • Καλλιέργησε τις δεξιότητές σου. Το να αντιμετωπίζεις με επιτυχία το bullying ναι είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Και αυτό είναι κάτι που δεν σου το μαθαίνουν στην σχολή. Θα πρέπει να μάθεις να το κάνεις μόνη σου! Από την σελίδα FaceLife θα μαθαίνεις πώς να αναγνωρίζεις το bullying (δεν είναι όλες οι συμπεριφορές bullying ), πώς να δοκιμάζεις νέους τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας , πώς να προστατεύεις τον εαυτό σου.
  • Δεσμεύσου να ακολουθείς συνεχιζόμενη εκπαίδευση στο αντικείμενό σου. Στόχος σου είναι να γίνεσαι καλύτερη στο επάγγελμά σου. Στόχος σου είναι ανεξάρτητα από την αρνητικότητα που πιθανώς υπάρχει γύρω σου εσύ να γίνεσαι πιο δυνατή επαγγελματικά, πνευματικά και συναισθηματικά!
  • Ζήτα βοήθεια από καλούς συναδέλφους και προϊσταμένους που αγαπούν να βοηθούν και να εκπαιδεύουν τους νεώτερους.
Να θυμάσαι πως δεν χρειάζεται να είσαι μόνη σε μια αρνητική κατάσταση όπως το bullying. Το bullying στην νοσηλευτική δεν θα σταματήσει να υπάρχει. Στόχος μας είναι να υπάρξει εκπαίδευση ώστε αυτοί που μπορούν να το αντιμετωπίσουν να εμπνεύσουν τους νεώτερους. Ισως μπορείς να γίνεις εσύ το πρότυπο της ευθείας ειλικρινούς συμπεριφοράς. Ισως μπορείς εσύ να εμπνεύσεις τους άλλους και να στείλεις μήνυμα πως το bullying δεν χρειάζεται να γίνεται αποδεκτό. Μείνετε συντονισμένες στην σειρά αναρτήσεών μας, με τίτλο “Νοσηλευτική και Bullying” στην σελίδα μας στο facebook @FaceLife και ακολουθήστε μας για να βλέπετε κάθε καινούργια ανάρτηση.  Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περιπτώσεις bullying και τους τρόπους διαχείρισης, στείλτε mail στο info@facelife.gr
Μετά από μια μισάωρη δωρεάν online συνάντηση μαζί σας ή επικοινωνία με mail για να διαπιστώσουμε πως πράγματι πρόκειται για bullying, προτείνουμε μία σειρά ψυχοεκπαιδευτικών online ή δια ζώσης συναντήσεων με στόχο την προσωπική σας ανάπτυξη και διαχείρηση του bullying στο χώρο εργασίας.

 

 

 

 

 

Μαρία Κάλφα
Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.