Ψυχική ανθεκτικότητα και νεαρή ηλικία.

Ψυχική ανθεκτικότητα και νεαρή ηλικία.

Ψυχική ανθεκτικότητα είναι η σημαντική ικανότητα ενός προσώπου να διατηρεί τις δυνάμεις του στα δύσκολα. Παρομοιάζουμε την ανθεκτικότητα με την ελαστικότητα ενός ελατηρίου που τεντώνεται και την δυνατότητά του να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση-ισορροπία.
Περίπου οι μισοί από τους εφήβους θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Κι όταν αναφερόμαστε σε δυσκολίες εννοούμε μικρές ή μεγάλες απώλειες ή παροδικά γεγονότα στην ζωή που προκαλούν δυσφορία όπως για παράδειγμα ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ασθένεια ενός μέσους της οικογένειας έως και περιστατικά εκφοβισμού ή κακοποίησης.
Οι έφηβοι που έχουν βιώσει δυσκολίες μερικές φορές αναπτύσσουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.

Άλλοι πάλι μπορεί να μην παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά προβλήματα συμπεριφοράς όπως να εμπλέκονται σε διαμάχες και καυγάδες με συνομηλίκους τους πιο εύκολα ή να μειώνεται η επίδοσή τους στα σχολικά καθήκοντα.
Κάποιοι έφηβοι μπορεί να αναπτύξουν παρόμοιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές ακόμη κι αν έχουν βιώσει ελάχιστες δυσκολίες ή και καθόλου.
Υπάρχουν έφηβοι και νέοι ενήλικες όμως που είναι τόσο ανθεκτικοί ώστε ποτέ δεν θα παρουσιάσουν αυτά τα προβλήματα ακόμη και εάν βρεθούν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση ή οδυνηρό γεγονός.
Ευτυχώς η ψυχική ανθεκτικότητα είναι κάτι που μαθαίνεται ακόμη και εάν κάποιος δεν το έχει.
Αυτό που μπορεί κάποιος να μην το κατείχε στο παρελθόν είναι αισιόδοξο πως μπορεί να το αποκτήσει στο μέλλον με τον κατάλληλο τρόπο, με αυτογνωσία, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές του και τα δυνατά του σημεία μέσω Life Coaching ή Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.

Μαρία Κάλφα
Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.