Coaching

Το Coaching είναι μία διαδικασία σύμφωνα με την οποία μπορείτε να πετύχετε προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους.
Μια δημιουργική διαδικασία στα πλαίσια της οποίας ο Coach (προπονητής) ενθαρρύνει τον πελάτη να εστιάσει το ενδιαφέρον του στο παρόν και στο μέλλον και να θέσει βήματα που θα τον φέρουν πιο κοντά στη επίτευξη των στόχων του. Μέσα από προσωπικές συνεδρίες εστιάζουμε στον αυτοπροσδιορισμό, την ενδυνάμωση, την επανεφεύρεση επιθυμιών και ικανοτήτων σας,  με απώτερω σκοπό να κερδίσετε αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση.

Συχνές Ερωτήσεις για το Coaching

Ερωτήσεις για να γνωρίσετε έναν Coach
Είστε μέλος σε κάποιον επίσημο σύλλογο; Για παράδειγμα στον Hellenic Counseling Coaching and Mentoring Association (HCCMA), στον ICF, στον EMCC;
Έχετε ένα Πιστοποιητικό σπουδών ή Πτυχίο σαν Coach;
Έχετε εμπειρία σαν Coach. Είστε εξειδικευμένος σε συγκεκριμένο τομέα coaching; πχ Life Coach, Business Coach, Leadership Coach…
Έχετε κάποια ειδική εκπαίδευση που να έχει σχέση με το Coaching (αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από κάποιο φορέα, εκπαίδευση σε ομάδες, σε δεξιότητες συμβουλευτικής, mentoring, management, άλλη εκπαίδευση ειδικά για Coach κ.λπ.);
Ποια είναι η ειδικότητα Coaching ή οι περιοχές στις οποίες εργάζεστε πιο συχνά;
Με ποιους τύπους επιχειρήσεων εργάζεστε πιο συχνά; Και σε ποια επίπεδα (στελέχη, ανώτατη διοίκηση, μεσαία διοίκηση κ.λπ.);
Ποια είναι η φιλοσοφία σας για το Coaching;
Ποιες είναι μερικές από τις ιστορίες επιτυχίας της σταδιοδρομίας σας (συγκεκριμένα παραδείγματα ατόμων που πέτυχαν ως αποτέλεσμα του Coaching);
Πως μπορείς να ξέρεις αν το Coaching είναι κατάλληλο για εσένα;
Για να αποφασίσεις αν εσύ προσωπικά ή η εταιρεία σου μπορεί να ωφεληθεί από το Coaching, ξεκίνα συνοψίζοντας αυτά που περιμένεις να εκπληρωθούν από αυτό. Όταν ένα άτομο ή μια επιχείρηση έχει μια αρκετά ξεκάθαρη ιδέα του επιθυμητού αποτελέσματος, η Coaching συνεργασία, μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το πώς θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, με μεγαλύτερη ευκολία. Με δεδομένο ότι το Coaching είναι εξ ορισμού του μια συνεργασία, ρώτα τον εαυτό σου κατά πόσο η συνεργασία, άλλες απόψεις ή νέες προοπτικές έχουν αξία για σένα. Τέλος, ρώτα τον εαυτό σου κατά πόσο εσύ ή η επιχείρησή σου, είστε έτοιμοι να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια για να κάνετε πραγματικές αλλαγές.
Ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οδηγούν κάποιον να ζητήσει συνεργασία με έναν coach;
Όταν κάτι επείγον ή συναρπαστικό είναι προ των πυλών (μια πρόκληση, ένας στόχος ή μια σημαντική ευκαιρία).
Όταν νιώθουμε πως υπάρχει κάποιο κενό στη γνώση, στις δεξιότητες μας, στη εμπιστοσύνη του εαυτού μας ή στην πληροφορία.
Όταν υπάρχει η επιθυμία να επιταχυνθούν αποτελέσματα.
Όταν παρατηρούμε έλλειψη σαφήνειας σε επιλογές που πρέπει να παρθούν.
Όταν η επιτυχία έχει αρχίσει να γίνεται κάπως προβληματική.
Όταν βλέπουμε πως η ισορροπία είτε στο προσωπικό, είτε στον επαγγελματικό τομέα αρχίζει να χάνεται, δημιουργώντας ανεπιθύμητες συνέπειες.
Όταν χρειάζεται να προσδιορίσουμε τα ¨δυνατά¨ μας σημεία και πως θα τα αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και θέλουμε να αφαιρέσουμε τα εμπόδια του παρόντος στοχεύοντας στο μέλλον με επιτυχία.
Πώς γίνεται η διαδικασία;
Το coaching ξεκινά από την στιγμή που ο πελάτης συμφωνήσει για την διαδικασία και δεχτεί τις υπηρεσίες του coach. Αυτό γίνεται στην πρώτη συνάντηση στην οποία ο coach εξηγεί αναλυτικά όλα τα στάδια μιας συνεδρίας αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των. Σε αυτή την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση αξιολογούνται οι τρέχουσες ευκαιρίες και προκλήσεις του ατόμου ή της επιχείρησης, καθορίζεται το πεδίο της σχέσης, προσδιορίζονται οι προτεραιότητες για δράση και καθορίζονται συγκεκριμένα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι επακόλουθες συνεδρίες coaching διαξάγονται προσωπικά στον χώρο του coach ή εξ’ αποστάσεως μέσω skype, τηλεφωνικά, ακόμα και με e-mail, με κάθε συνεδρία να διαρκεί μια προκαθορισμένη χρονική περίοδο. Μεταξύ των προγραμματισμένων συνεδριών coaching, ο πελάτης μπορεί να κληθεί να ολοκληρώσει συγκεκριμένες ενέργειες που υποστηρίζουν την επίτευξη των προσωπικών προτεραιοτήτων του. Ο coach μπορεί να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες με τη μορφή σχετικών άρθρων, checklists, αξιολογήσεων ή μοντέλων που υποστηρίζουν τις σκέψεις και τις ενέργειες του ατόμου ή της επιχείρησης. Το πλήθος των συνεδριών σε μια coaching σχέση, ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις.
Ποιος είναι ο ρόλος του coach και ποιος του coachee μέσα στη σχέση?
Η σχέση coach coachee (πελάτη) περιγράφεται καλύτερα ως μία εταιρική σχέση στην οποία και οι δύο πλευρές συνεργάζονται για να φτάσουν σ’ ένα συμφωνημένο προορισμό. Αυτή η σχέση βασίζεται στην αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η σχέση δεν είναι ισότιμη. Ο coach έχει τον έλεγχο και την ευθύνη για τον καθορισμό των βασικών κανόνων, την αξιολόγηση και την πρόοδο του coachee. Ο coachee, απ’ την άλλη μεριά, πρέπει να δεσμευτεί ότι θα εργάζεται για την πρόοδό του με συνέπεια.

Σύμφωνα με την Woerkom (2010) στην έρευνά της με τίτλο “The Relationship between Coach and Coachee: A Crucial Factor for Coaching Effectiveness” εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του Coaching παίζει η σχέση που έχει ο coachee με τον coach. Μια αμιγώς τυπική μονομερής σχέση βοήθειας είναι λιγότερο αποτελεσματική από μια αμοιβαία σχέση στην οποία υπάρχει βαθύτερη προσωπική σχέση μεταξύ των.

Πως θα επιλέξετε τον σωστό Coach;
Όταν ψάχνετε να προσλάβετε Coach, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για το Coaching.
Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί για το Coaching τα τελευταία χρόνια.
Γνωρίστε, περισσότερους από έναν Coach πριν αποφασίσετε με ποιόν θα συνεργαστείτε.
Ρωτήστε τον καθένα για την θεωρητική/επιστημονική του επάρκεια, τα πτυχία, τις πιστοποιήσεις την εμπειρία, τα προσόντα και τις δεξιότητές του.
Θυμηθείτε, το Coaching είναι μια σημαντική σχέση συνεργασίας. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ σας και του Coach που επιλέγετε.

Πως μπορεί να με βοηθήσει ένας Life Coach;
Ανεξάρτητα από το θέμα που απασχολεί τον καθένα π.χ από την διαχείριση προκλήσεων της καθημερινότητας ή πιο σημαντικών όπως η απώλεια βάρους, οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, την οικογένεια και τις σχέσεις, η συμβολή ενός Life Coach μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας. Συχνά φαίνεται απλό. Κι όμως αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά για εσένα είναι το να μοιράζεσαι με έναν ”συνεργάτη”, κάποιον που είναι εκπαιδευμένος να συνεισφέρει ουσιαστικά στους συγκεκριμένους προβληματισμούς βοηθώντας στο:

Να θέσεις σωστά τους στόχους σου εσύ ο ίδιος με τρόπο τέτοιο που να σε ικανοποιεί, αλλά και να είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι.
Να μοιραστείς όλη την διαδικασία με κάποιον που θα σε βοηθήσει να εστιάσεις εκεί που πρέπει και να δουλέψεις προς την σωστή κατεύθυνση για να τους πετύχεις.
Να ξεπεράσεις τους φόβους σου και τα εμπόδια, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά που σε κρατάνε πίσω στην εξέλιξή σου.
Να έχεις δίπλα σου έναν πολύτιμο σύμμαχο που θα σου προσφέρει ανατροφοδότηση, ιδέες, τεχνικές.
Να απολαμβάνεις στήριξη σε συναισθηματικό και σε πρακτικό επίπεδο με αφοσίωση, συνέπεια, ενσυναίσθηση και επαγγελματισμό.

Απλά φαντάσου πόσο ωραία θα αισθάνεσαι την στιγμή που θα έχεις διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα για τον εαυτό σου!

Πώς ξέρεις ότι θα πετύχει;
Η όλη προσπάθεια θα είναι κοινή και θα αξιολογηθεί, τόσο στην πορεία, όσο και ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι ουσιώδες, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι με τον καλύτερο, πληρέστερο και πλέον ικανοποιητικό για σένα τρόπο.
Τι απαιτείται από τον coachee;
Η δυναμική του coaching είναι η συνεδρία, μέσα σε ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο που διαμορφώνει τις συνθήκες για να υπάρξει Coaching. Η βάση της επιτυχίας είναι η πρόθεση.

Επιπρόσθετα, κάθε πελάτης είναι απαραίτητο να:

• Αποφασίζει συνειδητά να ξεκινήσει Coaching και ελεύθερα να καθορίζει τους στόχους του.
• Εστιάζει στον εαυτό του, τις δύσκολες ερωτήσεις, τις σκληρές αλήθειες και τις επιτυχίες του.
• Παρατηρεί τις συμπεριφορές και τα μηνύματα που επικοινωνούν οι άλλοι γύρω του.
• Να ακούει τη διαίσθησή του, τις υποθέσεις, τις κρίσεις και τον τρόπο που ακούγεται όταν μιλάει.
• Να προκαλεί τις τωρινές του στάσεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να αναπτύξει νέες που εξυπηρετούν τους στόχους του με ανώτερο τρόπο.
• Να αξιοποιεί τα δυνατά του σημεία και να ξεπερνά τους περιορισμούς του για να αναπτύξετε ένα προσωπικό μοντέλο επιτυχίας.
• Να κάνει αποφασιστικές ενέργειες, όσο άβολα κι αν αισθάνεται και παρά τις προσωπικές του ανασφάλειες για να φτάσει στο εξαιρετικό αποτέλεσμα, στον στόχο του.
• Να αποδέχεται και να δείχνει κατανόηση για τον εαυτό του ενώ μαθαίνει νέες συμπεριφορές και βιώνει αποτυχίες και να δείχνει ενσυναίσθηση για τους άλλους καθώς κάνουν το ίδιο.
• Να δεσμευτεί να μην παίρνει τον εαυτό στου υπερβολικά σοβαρά, χρησιμοποιώντας το χιούμορ για να φωτίσει και να ομορφύνει οποιαδήποτε κατάσταση.
• Να διατηρεί την ψυχραιμία του ενάντια στην απογοήτευση και τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες, αποφεύγοντας τη συναισθηματική αντιδραστικότητα.
• Να έχει το θάρρος να επιδιώκει όλο και περισσότερα από ό,τι πριν, ενώ ασχολείται με συνεχή αυτοαξιολόγηση χωρίς φόβο.

Πρακτικά, ο πελάτης είναι σημαντικό να αποφασίσει:

• Να δεσμευτεί στις απαιτήσεις της συνεργασίας όπως είναι η συνέπεια στα ραντεβού και στις δράσεις που θα σχεδιάζονται από κοινού.
• Να συνεργάζεται με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια σε όλους τους τομείς.
• Να είναι συνεπής στην οικονομική δαπάνη του συμβολαίου, η οποία συνδέεται άμεσα με τον βαθμό δέσμευσης του στη συγκεκριμένη διαδικασία.