Συμβουλευτική

Η Συμβουλευτική είναι η διαδικασία (ομαδική ή ατομική ) που σας παρέχει έναν ασφαλή, εμπιστευτικό χώρο και χρόνο αποκλειστικά δικό σας ώστε να μιλήσετε ελεύθερα για την ζωή σας και οτιδήποτε σας είναι επώδυνο, σας μπερδεύει ή σας κάνει να νιώθετε άσχημα.
Σας επιτρέπει να μιλήστε με κάποιον που έχει επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση για να παρέχει Συμβουλευτική ο οποίος θα σας ακούσει προσεκτικά και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την παρούσα κατάστασή σας και την ζωή σας μεταβιβάζοντας την πεποίθηση πως έχετε την ικανότητα να δράσετε για τον εαυτό σας καθορίζοντας το πεπρωμένο σας.

Συχνές Ερωτήσεις για τη Συμβουλευτική

Πώς με βοηθάει ο σύμβουλος?
Ο σύμβουλος μέσα από την καλή σχέση που χτίζει, δουλεύοντας είτε ατομικά με εσάς, είτε με τον/την σύντροφό σας, είτε με την οικογένειά σας, με ειλικρίνεια, φροντίδα και πίστη στην αξία σας σας προσφέρει την ευκαιρία να σκεφτείτε και να μιλήσετε για τον εαυτό σας και τους προβληματισμούς σας. Αφουγκράζεται το πώς αισθάνεστε και πώς αυτό επηρεάζει εσάς και τις σχέσεις σας με τους άλλους.
Ο σύμβουλος σας αποδέχεται χωρίς να σας κρίνει, σέβεται την όποια διαφορετικότητά σας (κουλτούρα, θρησκεία, φύλο, σεξουαλική ταυτότητα), σας βοηθά να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να πετύχετε τις αλλαγές που εσείς θέλετε στην ζωή σας.
Σε ποια θέματα μπορεί να με βοηθήσει ο σύμβουλος?
Σας βοηθά στην καλύτερη διαχείριση στο «εδώ και τώρα» θεμάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε όπως πένθος, διαζύγιο, απόλυση, δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών, χρόνιες ασθένειες, προβλήματα σχέσεων, λήψη αποφάσεων για αλλαγή καριέρας, άγχος κλπ.
Ο Σύμβουλος θα μου δώσει συμβουλές?
Κάποιες φορές ο σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει «διδάσκοντάς» σας πώς να βρίσκετε πληροφορίες για τον εαυτό σας και όχι δίνοντάς σας συμβουλές. Στόχος του είναι να σας εφοδιάσει με μια δεξιότητα ζωής που θα σας είναι πολύτιμη. Η παροχή πληροφορίας ΔΕΝ είναι το ίδιο με την παροχή συμβουλής. Η πληροφορία ανήκει σε εσάς και θα την χρησιμοποιήσετε ή όχι, όταν και όπως θεωρείτε εσείς σωστά. Στόχος είναι η ελευθερία σας και όχι η εξάρτησή σας από τον σύμβουλο.
Γιατί να προτιμήσω έναν Σύμβουλο από ένα καλό φίλο?
Ο σύμβουλος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να σας ακούσει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που κουβεντιάζετε με φίλους ή συγγενείς. Ο σύμβουλος ΔΕΝ σας κρίνει, ΔΕΝ παίρνει αποφάσεις για εσάς, ΔΕΝ σας εκμεταλλεύεται, ΔΕΝ μιλάει για τα δικά του προβλήματα και ΔΕΝ δημοσιοποιεί όσα του λέτε διαφυλάσσοντας το απόρρητο.
Πού γίνεται η συνάντηση με τον σύμβουλο?
Η Συμβουλευτική διαδικασία γίνεται στο ιδιωτικό γραφείο του συμβούλου, είτε μέσω διαδικτύου (μέσω skype ) όταν υπάρχουν λόγοι που δεν επιτρέπουν την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση. Όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που σας απαγορεύουν να μετακινηθείτε η συνάντηση μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι σας εφόσον ο σύμβουλός σας παρέχει στις υπηρεσίες του κατ’ οίκον επισκέψεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο οι προϋποθέσεις ώστε και οι δύο (εσείς και ο Σύμβουλος) να αισθάνεστε άνετα και να παραμένετε ανενόχλητοι.
Ποια είναι η διάρκεια και το κόστος των συναντήσεων με τον σύμβουλο?
Οι συναντήσεις συνήθως γίνονται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν 50-60’η ατομική συνεδρία και 90’ η ομαδική. Την ημέρα και την ώρα θα την καθορίσετε εσείς από κοινού με το σύμβουλο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των συναντήσεων θα καθοριστεί από τις ανάγκες σας και την επιθυμία σας να συνεχίσετε ή όχι. Η αμοιβή των συμβούλων είναι προσαρμοσμένη στην παρούσα οικονομική κατάσταση. Παρέχονται ειδικές τιμές για νέους 18-25 ετών.

Θα νιώσω αμέσως καλά?
Συνήθως χρειάζεται ένας αριθμός συναντήσεων (συνεδριών) πριν φανεί κάποια αλλαγή. Μερικές φορές αρκεί και μία μόνο συνάντηση.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη Συμβουλευτικής?
Υπάρχουν πράγματι πολλά διαφορετικά είδη Συμβουλευτικής. Ο σύμβουλός σας θα σας εξηγήσει ποια επιστημονική προσέγγιση ακολουθεί (π.χ Γνωσιακή-Συμπεριφορική, Συστημική, Υπαρξιακή, Gestalt κ.α) Σε γενικές γραμμές όμως η επιστημονική έρευνα έχει δείξει πως ο πιο σημαντικός παράγοντας για το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι η σχέση και ο βαθμός επικοινωνίας που θα αναπτυχθεί μεταξύ εσάς και του συμβούλου.
Η διαδικασία Συμβουλευτικής μπορεί να γίνει και σε άλλη γλώσσα?
Οι συνεδρίες Συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας παρέχονται και στα Αγγλικά.