Συνεδρία ομάδας συμβουλευτικής ομηλίκων εργαζομένων σε νοσοκομεία
Η πρώτη δωρεάν διαδικτυακή συνάντηση Συμβουλευτικής Ομηλίκων Εργαζομένων σε Νοσοκομεία της ΕΣΥΟΜ Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Συμβουλευτικής Ομηλίκων για το 2022 πραγματοποιήθηκε στις 12.1.2022 μέσα σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης των προσώπων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος που ξανασυναντήθηκαν μετά από μήνες.
Τα χαμόγελα γέμισαν την οθόνη και η προσδοκία της παρουσίας όσων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αυτήν την φορά ήταν έκδηλη.
Η ομάδα είχε να μοιραστεί εμπειρίες, να διηγηθεί προσωπικές ιστορίες, να προβληματίσει, να στηρίξει, να εμπιστευτεί και να αναπλαισιώσει όσα ειπώθηκαν ώστε να υπάρξει μια εναλλακτική οπτική στις αφηγήσεις καθώς και εμπλουτισμός από ό,τι διαφορετικό αλλά και κοινό έφεραν στην ομήγυρη οι συμμετέχοντες.
Οι αφηγήσεις των μελών περιελάμβαναν εμπειρίες που έζησαν οι ίδιοι σαν ασθενείς όσο και σαν εργαζόμενοι. Αξιοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο η εμπειρία όσων εργάζονται σε διοικητικές θέσεις για τα δικαιώματα των ασθενών, αναδείχθηκαν θέματα που αφορούν στην επικοινωνία με τους ασθενείς, στην ενεργητική ακρόαση και στην ενσυναίσθηση.
Εκφράστηκαν και κατανοήθηκαν δύσκολα συναισθήματα των ασθενών, έγινε σαφές πως είναι διαφορετικό να μένει κάποιος στην καταγγελία και διαφορετικό να παίρνει υπεύθυνη θέση ώστε να προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού να αξιοποιήσει με ευθύνη εργαλεία που παρέχονται στα νοσοκομεία για μια όσο το δυνατόν πιό δίκαιη λύση.
Αντίστοιχα αναδείχθηκαν δύσκολα συναισθήματα των εργαζομένων (θυμός, παράπονο, οργή, κούραση, αίσθημα δίωξης ) σε ένα σύστημα υγείας που πάσχει, που καλλιεργεί την ασάφεια στα εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα, την αποδιοργάνωση με τις «διγλωσσίες» των διευθυντών και προϊσταμένων όσον αφορά στις οδηγίες, με την υποχρέωση για εκτέλεση αλλότριων καθηκόντων. Καθηκόντων που αποσπούν τον εργαζόμενο από το ουσιαστικό του έργο, με διοικήσεις που «δεν ακούνε το προσωπικό τους» αλλά που καλλιεργούν ενέργειες που παραπέμπουν σε «κλειστά συστήματα» δημιουργώντας χάος εντός αυτών. Εντός αυτού του χάους τα επιμέρους πρόσωπα του συτήματος αυτού προσπαθούν να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους και τις αξίες τους με τίμημα την ψυχική τους υγεία, την αυτοεκτίμησή τους και τις δυνάμεις τους .
Η ευγνωμοσύνη των ασθενών παραμένει για αυτούς το καύσιμο για να συνεχίσουν, να ανακουφιστούν προσωρινά, να κατανοήσουν την σύγχυση στην οποία βρίσκονται οι πρώτοι και να θελήσουν να τους ακούσουν περισσότερο και ουσιαστικότερα όπως και τα σημαντικά πρόσωπα στην προσωπική τους ζωή η οποία και αυτή επηρεάζεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους.
Μοιράστηκαν την ανάγκη για περισσότερο αυστηρή οριοθέτηση μεταξύ των συναδέλφων. «Πολύ δύσκολα θα κάνουμε αληθινούς φίλους», «Δεν θα μοιραστούμε πληροφορίες ή όνειρα», «Δεν θα έχουμε ανεδαφικές προσδοκίες». Ακούστηκαν και αντίθετες απόψεις όπως «εγώ έχω κάνει αληθινούς φίλους που με στήριξαν», «δεν τα ισοπεδώνω όλα» και καθρέφτισαν τα συναισθήματα όσων έβαλαν περιοριστικά όρια. Η σύνδεση και η αποσύνδεση από τους συναδέλφους τέθηκε υπό συζήτηση.
Η ομάδα συμφώνησε πως «κερδίζουμε ξανά την αθωότητά μας από επιλογή, χωρίς να αγνοούμε τις κακές προθέσεις των άλλων» αλλά και πως « δεν είμαστε αθώοι από επιλογή».
Η ομάδα έκλεισε με αναφορά σε θετικά συναισθήματα όπως ανακούφιση, ελπίδα, χαρά, εκτίμηση και «καλή αρχή».
Συμφωνήθηκε από κοινού οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη εβδομάδα και ημέρα Κυριακή ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν και άλλα μέλη που δεν δύνανται τις καθημερινές.
Συντονίστρια Maria Kalfa Ιατρός , Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Για δηλώσεις συμμετοχής : esyom.mkalfa@gmail.com

Μαρία Κάλφα
Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.