“Συναδελφικότητα και επικοινωνία στον χώρο του νοσοκομείου” 2η Ομάδα συνάντησης ομοτίμων
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 10/04/21 η δεύτερη ομάδα συζήτησης ομοτίμων επαγγελματιών υγείας (μία δωρεάν δράση της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Συμβουλευτικής Ομηλίκων, www.esyom.gr ) με θέμα «Συναδελφικότητα και επικοινωνία στο χώρο του νοσοκομείου».
Για δεύτερη φορά είχαμε την χαρά να «συναντήσουμε» και να «συναντηθούμε» με ανθρώπους των οποίων η αίσθηση καθήκοντος, η ευθύνη, η προσφορά, ο επαγγελματισμός , η διάθεση για καλή φροντίδα εαυτού αλλά και την οριοθέτηση με τους άλλους για την καλύτερη δυνατή λειτουργία ανθρώπων, τμημάτων και κατ’επέκταση για το καλό των ασθενών, καθοδήγησαν την συζήτηση.
Η ομάδα αναφέρθηκε στην «ηθική βλάβη» των επαγγελματιών που δεν μπορούν λόγω συνθηκών (πχ κλειστές δομές) να βοηθήσουν τους ανθρώπους που φροντίζουν ιδιαίτερα όταν αυτοί ανήκουν σε πληθυσμούς με ψυχιατρικά προβλήματα τώρα που ο εγκλεισμός για αυτούς στο όνομα της ασφάλειας από την πανδημία μετατρέπεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Εμπνευσμένοι προϊστάμενοι προσφέρουν με την ομάδα τους το καλύτερο δυνατό για αυτούς καταθέτοντας την δική τους ψυχική προσφορά. Εμπνευσμένοι προϊστάμενοι που αλληλεπίδρασαν με τους συμμετέχοντες και βοήθησαν αλλά και βοηθήθηκαν όταν αξιολόγησαν θετικά το έργο τους μέσα από την ματιά της ομάδας.
Συζητήθηκαν κυρίως θέματα συναδελφικότητας κλειστών τμημάτων των νοσοκομείων (πχ χειρουργείο, αιμοδοσία, ψυχοκοινωνικές δομές) και οι διαφορές τους από τα ανοιχτά τμήματα ως προς την συναδελφικότητα και την επικοινωνία.
Η οριοθέτηση ως προϋπόθεση για την καλή λειτουργία, η ευθύνη του να οδηγούμε τις καταστάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε η εργασία να αποδίδει ικανοποίηση στον επαγγελματία που μοχθεί σε απαιτητικές συνθήκες για το καλύτερο θεωρήθηκαν απαραίτητα συστατικά που δίνουν «νοστιμιά» και αξία στον καθημερινό εργασιακό βίο.
Ως σημαντική προσφορά της ομάδας ομοτίμων αναφέρθηκε η δυνατότητα των μελών να εκφραστούν αυθόρμητα, νιώθοντας ασφαλεια σε συναδέλφους από άλλα νοσοκομεία και για άλλη μια φορά να νιώσουν πως δεν είναι μόνοι και πως έχουν κοινές προκλήσεις, κοινά προβλήματα να αντιμετωπισουν αλλά και κοινές χαρές να μοιραστούν.
Ευχαριστούμε πολύ όσους συμμετείχαν και μας θύμησαν αξίες του επαγγέλματος, την ανθεκτικότητα που χαρακτηρίζει τους επαγγελματίες υγείας οι οποιοι αιτούνται εργαλείων ψυχολογικής ενδυνάμωσης και οργάνωσης υποστηρικτικών ομάδων εντός των τμημάτων των νοσοκομείων ώστε αυτές να είναι εργαστήρια παραγωγής λύσεων και έμπνευσης για την συνέχιση του έργου τους.
Σας ευχαριστούμε
Η ομάδα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Συμβουλευτικής Ομηλίκων  (ΕΣΥΟΜ)
Μαρία Κάλφα, Ιατρός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια: συντονίστρια της ομάδας
Δωροθέα Λοΐζου, Ψυχολόγος, MSc, PhD Συμβουλευτικής Ψυχολογίας: συν-συντονίστρια της ομάδας

 

Μαρία Κάλφα
Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.