Υποστηρίζοντας επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με τον  COVID-19
          Μηνύματα για όσους εργάζονται στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ:
  • Oι περισσότεροι από εσάς και οι συνάδελφοί σας θα βιώσετε έντονο άγχος. Στην παρούσα κατάσταση είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνεστε έτσι. Ισως να σκέφτεστε πως δεν είστε επαρκείς στην εργασία σας, πως οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και οι πιέσεις που συνεπάγεται η τήρηση μέτρων ασφαλείας μεγάλες.
  • Το άγχος και τα δυσάρεστα συναισθήματα που το συνοδεύουν δεν σημαίνουν σε καμμία περίπτωση πως δεν είστε καλοί στην δουλειά σας ή πως είστε αδύναμοι. Στην πραγματικότητα αυτό το άγχος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο καθώς στην παρούσα φάση σας σπρώχνει να πάτε στην δουλειά σας και σας τροφοδοτεί με νόημα και σκοπό.Ο έλεγχος του άγχους σας και η φροντίδα της ψυχικής και κοινωνικής σας ευεξίας είναι εξίσου σημαντικά με την σωματική σας υγεία.
  • Κοιμηθείτε ικανοποιητικά μεταξύ των βαρδιών σας, φροντίστε να τρώτε υγειινά και αν προλαβαίνετε γυμναστείτε.Μείνετε σε επαφή με φίλους και συγγενείς. Αποφύγετε να εκτονώνετε το άγχος σας με κάπνισμα, κατανάλωση αλκοολ ή φάρμακα.
  • Κάποιοι από εσας θα “στιγματιστούν” από την οικογένεια ή τον κοινωνικό περίγυρο (αφού θα εργάζεστε με ασθενείς COVID-19) και αυτό θα δυσκολέψει την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση.Κρατείστε επαφή με τους αγαπημένους σας, τουλάχιστον μέσω τεχνολογίας.
  • Μιλήστε με τους συναδέλφους σας που είναι περισσότερο πιθανόν να βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και συνεργαστείτε μαζί τους.
  • Η παρούσα κατάσταση είναι σίγουρα ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο σενάριο ειδικά για όσους δεν έχουν εργαστεί σε κατι παρόμοιο στο παρελθόν. Ακόμη όμως κι αν αυτό το σενάριο είναι διαφορετικό ο καθένας σας έχει να ανατρέξει στο παρελθόν και στον τρόπο που ήλεγχε το άγχος του.
  • Αν το άγχος όμως ξεπερνά τα γνωστά σας όρια και αισθάνεστε πως σας υπερβαίνει ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΤΕ ΕΝΟΧΟΙ. Ολοι οι άνθρωποι αισθάνονται άγχος και ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να το αντιμετωπίζει.Παλιά ή νέα προσωπικά προβλήματα μπορεί να σας επηρεάσουν κατά την διάρκεια της εργασίας σας. Μπορεί να νιώσετε διαφορές στον τρόπο που εργάζεστε, στην διάθεσή σας όπως υπερευαισθησία, μελαγχολία ή εκνευρισμό, μπορεί να νιώσετε εξάντληση ή υπερένταση και αυπνία καθώς και ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα όπως μυαλγίες ή πόνο στο στομάχι.
  • Το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία, την ποιότητα της εργασίας σας αλλά και να συνεχίσει να σας επηρεάζει αρνητικά ακόμη και όταν η κατάσταση θα βελτιωθεί. Αν σε αυτή την περιπτωση εξακολουθείτε να μην μπορείτε να λειτουργήσετε στην καθημερινότητά σας, θα ήταν απαραίτηττο να αναζητήσετε ψυχολογική βοήθεια.

 

Mετάφραση Μαρία Κάλφα , Ιατρός-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

INTERVENTION 5 : Supporting people working in the COVID-19 response. Messages for frontline workers.

         Briefing note on addressing mental health and psychosocial aspects of COVID-19 outbreak-Version 1.0
         IASC

 

 

Μαρία Κάλφα
Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.